BAJRAM OBILJEŽEN PRVI PUT U CENTRU GRADA SISKA

Medžlis Islamske zajednice Sisak uz pokroviteljstvo grada Siska, drugi dan Ramazanskog bajrama organizirao je kulturno-umjetnički program “Bajram na sisačkoj šetnici”, u samom centru grada. Bilo je to prvi put da se Bajram obilježi u centru grada Siska, a ovakav način obilježavanja Bajrama je jedinstven i u Hrvatskoj.

Zamisao i želja organizatora bila je da se bajramska radost, ugođaj i kultura bajramovanja podijeli sa sugrađanima, prijateljima, Siščanima i Siščankama jer se drugi dan Bajrama i obilježava u krugu prijatelja, dragih ljudi.

Iz Visokog za ovu prigodu je dopremljena najveća džezva na svijetu poznata kao “Vispakova džinovska džezva”, zapremnine od 650 litara kahve sa 8000 fildžana.

Vispak je za Bajram počastio Sisak pravom bosanskom kahvom, a podijeljeno je 2500 kahva te se tražila kahva više.

Vijeće žena MIZ Sisak “Nahle” priredilo je također 1200 komada baklave za degustaciju, ali baklave nisu dočekale kraj programa.

Kulturno-umjetnički bajramski program podigao je raspoloženje i pozitivnu energiju kod mnogih, a u njemu su učestvovali vokalni interpretatori sevdalinki, Pavao Anić, Mehmed Goražda kao i vokalni ansambl VIA LIPE Sisak, hor “Gazije” iz Bužima i zbor “BKUD NUR” iz Siska.

Završnicu programa obilježile su hor “Gazije” koje su imale nekoliko sevdalinki na repertoaru s kojima su na okupu održali publiku do samog kraja programa.

Ispred organizatora i domaćina prisutne su pozdravili i prigodnim porukama se obratili predsjednik MIZ Sisak Edin Safić kao i glavni imam Alem ef. Crnkić.

Programu se odazvao i muftija dr. Aziz Hasanović koji u svom obraćanju nije krio zadovoljstvo viđenim poručivši kako je “danas lijepo biti musliman u Sisku i u Hrvatskoj” i da je “Sisak odavno dokazao i pokazao svoju multikulturalnost i multikonfesionalnost”.Čestitam sisačkoj gradonačelnici na podizanju standarda opće kulture i vjere. Podsjećam da su i životi 1180 Muslimana ugrađeni u temelje hrvatske države. Slobodan sam reći da je ovo povijesni iskorak Islamske zajednice u Hrvatskoj, poručio je muftija Hasanović.

 

Možda vas zanima i ovo